Komentari

opcije.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • miro

    Optiontrader, svaka čast, pun si volje i želje da podjeliš svoje znanje narodu. To se i traži. Toliko samo da znaš da se tvoj trud jako cijeni. Nakon tri tjedna čitanja prešao sam cijeli blog i sada se priključujem i pitam po potrebi. Evo prvog, vjerojatno znaš da mi u hr imamo problema s brodogradnjom, stalno gubici, jer niski dolar, visoko čelik, fixne cijene ugovaranja, bla bla... pa me interesira u čemu je problem da kada se ugovori neki brod da na tržištu kupe futures za steel i dolar (ili opcije, ispravime ako griješim) i na taj način balansiraju rizik (jeli hedge?) rasta/pada dolara/čelika? hvala na odgovoru, pozdrav.

    avatar

    03.03.2005. (00:40)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Hvala na pracenju i lijepim rijecima, Miro! Sta da ti kazem, JA NE VIDIM NIKAKVU ZAPREKU da se kompanija koja gradi brod HEDGE-a (ispravno si to napisao) tj da SMANJI RIZIK time sto ce na Marketu kupiti odgovarajuce Futures-e ili cak Opcije na Futures-e. Sve to svakodnevno se po svijetu (u US) i dogadja. Jedini kamen smutnje (koliko ja vidim) su: 1. Razno razni ZAKONI ili PRAVILNICI (domace prirode) koji bi to zabranili ili ne-dozvolili dakle ono sto se veli RED TAPE (bezvezna administrativno zakonska zabrana) ILI NOVAC i KNOW-HOW KOJI BI TREBALO IZDVOJITI ZA TAKAV JEDAN TRADE tj netko bi trebao konzultirati strucnjake da im proracunaju koje i kakve kontrakte kupiti (ici short ili long, steel, dolar ili ovisno sta vec za brod treba) i onda ne uzeti PREVISE jer to kosta nego taman da se offseta rizik (tj da zarada pokrije gubitak). Sve je to poput obicne POLICE OSIGURANJA ako se pravilno izvede, samo velim kosta i treba naci KO i GDJE (u kom Marketu) ce izvesti trejd!

    avatar

    03.03.2005. (04:27)    -   -   -   -  

  • 44x

    To miro: prije par dana je bila vijest o nekoj firmi sa 3 zaposlena koja je prodavala sirovine brodogradilištima (koliko se sjećam splitsko i riječko) po cijenama 2 do 3 puta veće od tržišnih. Ta uspješna mala tvrtka je imala milionski godišnji kunski promet a brodogradilišta će imati godišnji milionski dolarski gubitak, koji će kompezirati država (moj zaključak je da ima još uspješnica malog kooperantskog poduzetništva). Naravno da nisu svi takvi, čast iznimkama, ali čini mi se da su kod nas u modi neki drugi financijski alati.

    avatar

    03.03.2005. (10:15)    -   -   -   -  

  • ribanje

    optionmaster,molio bih definicije mutual,hedge i exchange traded fondova jer nisam siguran da li dobro shvaćam njihove karakteristike

    avatar

    03.03.2005. (12:13)    -   -   -   -  

  • porezni obveznik

    Fx,nije to uspjesno poduzace,vec podruznica kriminalaca.Nebi me iznenadilo da su vlasnici isti ljudi koji narucuju u brodogradilistu,a gubitak nece platiti drzava nego mi porezni obveznici koji placamo harac.Porez se vraca gradanima u ovom ili onom obliku,a kod haraca to nije slucaj.To ti je uobicajen nacin krade iz drzavnoga proracuna koji pune haracem...istovjetan onome u Dibrovackoj banci...samo malo modificiranSlican slucaj postoji i u velikim firmama dionickim drustvima,samo tamo ne potkradaju "porezne" obveznike vec dionicare.

    avatar

    03.03.2005. (12:26)    -   -   -   -  

  • ribanje

    optionmaster,zašto su nestali prethodni unosi na hk2.da li je moguće doći do njih jer me zanimaju oni materijali što si ih ti kupovao po 7 dolara, ja mislim da je sa blumberga.nešto im je link bio zapeo, ako se sjećaš(bila je slika s nekim lovcem)

    avatar

    03.03.2005. (12:26)    -   -   -   -  

  • porezni obveznik

    Franjo Tahi je bio dobrocinitelj u usporedbi sa ovom banditskom drzavom.

    avatar

    03.03.2005. (12:29)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    zojo: definicije tih fondova staviti cu u pitanja-odgovori preko vikenda, a sto se tice predhodnih unosa na HK#2 blog majstor tamo tvrdi da je to jednostavno (meni bas ne izgleda logicno) ali trebas kliknuti prvo na MJESEC SA STRANE i onda kad ti se otvori taj mjesec na dnu ikliknuti opet na POKAZI SVE, tako da mozes dobiti sadrzaj cijelog mjeseca, onda to sve moras ponoviti za drugi i treci! ako mene pitas KOMPLICIRANO, ali sta ces.!

    avatar

    03.03.2005. (13:58)    -   -   -   -  

  • ribanje

    oprosti što opet smetam, ali zanima me gdje ima definicija long pozicije ako nije problem(možeš dat samo datum ako već postoji)

    avatar

    03.03.2005. (15:02)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    zojo: nema problema.. najblize definiciji short i long smo dosli u unosu o FUTURESima #4 (link ti je sa strane) iako zapravo nismo tocno definirali LONG nego SHORT jer se on smatra kompliciranijim. ponovo cemo pisati o tome kod OPCIJA ali uglavnom LONG pozicije su one koje NISU NISTA NIKOM DUZNE u Marketu dok je SHORT DUZAN vratiti nesto u Market u buducnosti pa ne zna da li ce cijena biti niza ili visa (short pozicija gubi na visoj cijeni u buducnosti za razliku od long koja dobija i obrnuto short dobija na nizoj cijeni u buducnosti dok long gubi!).. Long je naprosto KUPLJENO NESTO SADA dok je SHORT PRODANO NESTO SADA (a od-kupljeno ce biti poslije kad zatvaramo poziciju). Long kupuje da bi otvorio i prodaje da bi zattvorio (poziciju) a short obrnuto (prodaje da bi otvorio i kupuje da bi zatvorio)! Probaj Futuresi#4! (optionmaster 03.03.2005. 15:14)

    avatar

    03.03.2005. (20:22)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...